Vaisnava hírek

Klub helyszín:
Rejtett kincs lelki töltőállomás,
Bp. 7. ker. Rózsa u. 1.
http://rejtettkincs.hu
https://www.facebook.com/Rejtettkincs

Spirituális gondolatok lelki tanítómestereinktől:
Rejtett kincs Lelki Üzemanyag
https://www.facebook.com/RejtettkincsLelkiUzemanyag

2009. augusztus 15., szombat

Bhaktaélet Soquel-ben


2009 augusztusában érkeztem a soqueli asramba, Kaliforniába, pont Janmastami, Krsna megjelenési napjának ünnepe előtt. Hamar kiderült, milyen egy ünnep egy nyugati templomnál. Eukaliptusz leveleket gyűjtöttünk, a belőlük készített füzérekkel, s más dekorációkkal díszítettük a templomszobát. Bhakták csoportja órákon keresztül folyamatosan készítették az ételeket a konyhában. Sripad Janardan Maharaj adott leckét az esti árati után, majd kirtan és a praszádam megtisztelése következett.
(A képgaléria Janmastamiról itt látható...)

A legmegkapóbb élményem, hogy az elkötelezett bhakták szemében és viselkedésében érezhető a kapcsolat Srila Gurudévvel, akiknek tényleg szívügye a templom, a vaisnavák szolgálata. Mindezt sajátos humor fűszerezi minden nap az események sűrűjében.

Most jöjjön egy idézet, egy barátomtól kaptam:


harer nama harer nama
harer namaiva kevalam
kalau nasty eva nasty eva
nasty eva gatir anyatha

Kalau azt jelenti "ebben a korban". Nasty eva, nasty eva, nasty eva – háromszor nasty eva. Eva jelentése "biztosan," és nasti jelentése "nem". "Biztosan nem, biztosan nem, biztosan nem" Mi ez a "biztosan nem" ? Senki sem érheti el az önmegvalósítást a karma (gyümölcsöző cselekedetek) útján. Ez az első „biztosan nem”. Senki sem érheti el az önmegvalósítást a jnana (tudás) útján. Ez a második „biztosan nem”. Senki sem érheti el az önmegvalósítást a yoga (misztikus képességek) útján. Ez a harmadik „biztosan nem”
Kalau. Kalau jelentése "ebben a korban." Kalau nasty eva nasty eva nasty eva gatir anyatha. Ebben a korban biztosan senki sem képes sikert elérni e három módszer egyikével sem.
Akkor mi az ajánlott folyamat? Harer nama harer nama harer namaiva kevalam. Egyszerűen énekeld a Hare Krsna mantrát. Kevalam jelentése "egyedüli, egyetlen" Egyszerűen énekeld a Hare Krsna mantrát. Ez a legkönnyebb és legfenségesebb folyamat. Ez ajánlott, megvalósítható és hivatalosan jóváhagyott. Vedd hát. Fogadd el az élet bármely körülményei között. Énekeld. Nincs kiadás, nincs veszteség. Nem egy titkot éneklünk. Nem. Ez nyitott. Éneklésével szíved megtisztul.

Ebben az anyagi világban senki sem akar szenvedni, de megjelenik az életünkben. Váratlanul, mint ahogy az erdőtűz is anélkül keletkezik, hogy bárki meggyújtana egy gyufát, megjelenik. Senki sem akar háborút, de a háborúkat megvívják. Senki sem akar éhezni, de az éhínség eljön. Senki sem akar járványt az életébe, de eljön. Senki sem akar harcolni, de kell. Senki sem akar viszályt, félreértést az életébe, de ott van. Miért? Ez olyan, mint a lobogó tűz az erdőben, s azt nem lehet tűzoltó eszközökkel eloltani. Ez a problémák lobogó tüze nem oldható meg az úgynevezett haladó tudományos tudásunkkal. Nem. Lehetetlen. Mint ahogy senki sem képes megállítani az erdőtüzet tűzoltó autók odaküldésével, vagy vízszállítással, életünk problémái sem oldhatók meg semmilyen anyagi folyamattal.”


Miért volt különleges együtt élni a kaliforniai bhaktákkal?
Hogy a fenntebb említett folyamatot komolyan vették, s igyekeztek minden nap ebben élni, egymást erősíteni, bátorítain, lelkesíteni, ha kell humorral.

(folyt.köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése